De vijf regels

Naast de vijf vakken bevat de schijf van vijf tevens vijf regels

 

1. Eet gevarieerd

U kunt gevarieerd eten door dagelijks uit alle vakken te kiezen. Zorg ervoor dat u ook binnen alle vakken varieert, door bijvoorbeeld niet elke dag spinazie te eten. Elk product bevat namelijk weer andere essentiële voedingsstoffen en als u elke dag hetzelfde eet zult u waarschijnlijk onvoldoende verschillende mineralen en vitaminen binnenkrijgen.

2. Eet niet teveel en beweeg

Een gebalanceerde voeding betekent dat er niet meer of minder energie binnenkomt dan je verbruikt. Daarom zijn voeding en lichaamsbeweging onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Belangrijk is regelmaat te bewaren in uw voedingspatroon, door 3x daags een hoofdmaaltijd te gebruiken met 3 gezonde tussendoortjes. Een gezond tussendoortje is een cracker met beleg, ontbijtkoek, fruit of een schaaltje yoghurt.

3. Eet minder verzadigd vet

Er bestaan gezonde en ongezonde vetten. Verzadigde vetten (met de ‘v’ van ‘verkeerd’) zijn ongezonde vetten. Onverzadigde vetten (met de ‘o’ van ‘oke’) zijn gezond. In vloeibare en zachte vetsoorten (olijfolie, halvarine, vloeibaar frituurvet) zitten voornamelijk onverzadigde vetten. De harde vetten (roomboter, harde blokken frituurvet) zitten veel verzadigde vetten.

Ondanks dat onverzadigde vetten goede eigenschappen hebben, zoals het verlagen van cholesterol, moeten we er toch mee oppassen. Alle soorten vet leveren namelijk evenveel calorieën.

4. Eet veel groente, fruit en brood

Deze 4e regel van de schijf van vijf kan u helpen op gewicht te blijven. Groente, fruit en brood leveren namelijk vezels en zorgen voor een vol gevoel. Daarbij helpt het eten van veel groente en fruit het risico op hart –en vaatziekten en sommige kankersoorten verlagen. Daarbij verminderd het verstopping.

5. Eet veilig

Met ‘veilig eten’ wordt bedoeld hygiënisch kopen, koken en bewaren van het voedsel om voedselvergiftiging te voorkomen. Meer weten over veilig eten? Raadpleeg de website van het voedingscentrum.

Terug naar: De vijf vakken   Verder naar: Afbeeldingen